De post-vakantie dip

Hoe was jouw vakantie?

 

Voor mij is het meestal wennen om de teugels weer aan te halen, als de vakantie voorbij is.

Het kan een tijd zijn om mee te dobberen op de stroom en de dag te laten gebeuren. Er hoeft even niet zo veel en soms zelfs helemaal niets.

Dat helemaal niets hoeven is voor mij een dingetje. Een lange wandeling, een ferme fietstocht, een dag rondlopen door een stad, een festivalletje. Ik ben zo’n type, dat houdt van afwisseling, vooral in de vakantie. Het is niet eens, dat ik me afvraag, waarom ik het doe, wat het me oplevert. Het is meer, omdat ik dat altijd al doe of omdat andere mensen het ook doen. Ik verwacht dat , ik veel over mijn belevenissen en inspanningen kan vertellen, als ik thuis kom. Het gaat automatisch. Vaak bevalt de plaats, waar ik ben niet en denk, dat het ergens anders beter, mooier, prettiger is, dan waar ik nu ben.

In het verleden kon ik daar erg extreem in zijn. Iedere morgen weer snel de tent of caravan inpakken en onderweg naar de volgende plaats.

De hersenen beschikken over een mechanisme om de situatie, waarin je nu verkeert onmiddellijk te vergelijken met een situatie die in je gedachten beter is. Dit eten is niet lekker, maar het eten in dat andere restaurant is echt lekkerder. De kust hier is niet mooi, maar 100 km verderop veel mooier. Ik vind het hier niet prettig, want op een andere plaats zijn veel leukere dingen. Dat mechanisme (de discrepantie-monitor) zorgt voor een voortdurende onrust en ontevredenheid. Het zorgt ervoor, dat je niet aanwezig kunt zijn bij wat er nu is. Je leeft min of meer in de toekomst of met de herinnering aan het verleden. Het houd je weg van gelukkige momenten.

Het resultaat van je vakantie kan zijn, dat je blij bent met alle ervaringen en het fijn vindt om terug te zijn om de mensen in je omgeving daarover te vertellen. Het tegenovergestelde kan ook gebeuren. Je vindt eigenlijk, dat je meer zin zou moeten hebben om te gaan werken of dingen te ondernemen.

 In werkelijkheid sleur je je ’s morgens je bed uit en lukt het je niet om je ritme weer op te pakken. Of misschien valt het je op, dat de vakantie je toch niet gebracht heeft, wat je ervan verwachtte. Dit is de post vakantie dip. Bijna de helft van werkend Nederland heeft hier last van. Ligt het aan je werk? Ligt het aan je collega’s? Ligt het aan jezelf?

Je kunt allerlei oorzaken bedenken, maar misschien is een mindfulness training behulpzaam om achter deze energielekken te komen. Ze worden overal aangeboden. In de buurt is handig, maar dan wel een MBSR-training door een VMBN gecertificeerde trainer.

 

 

post vakantie dip.png