Headbangen

IMG_0402.JPG

Tijdens een vakantie in Ierland heb ik deze foto gemaakt van dit bordje, dat in een pub in Dublin hing. Er was weinig ruimte achter de toonbank. Vijf bedienden moesten heel veel mensen helpen met belegde broodjes.

 

De eigenaar maakte er regelmatig gebruik van. Dat was zichtbaar. De instructies bij het plaatje zijn erg duidelijk en zijn als bevelen. Doorgaan, totdat je bewusteloos bent en dan moet je ermee stoppen.

 

Dit kan een manier zijn om met stress om te gaan.

 

Veel mensen bevechten de  dagelijkse stress bijna op dezelfde manier. Ze gaan bijvoorbeeld heel hard werken (75 uur per week), extreem sporten, terwijl ze al moe zijn (marathons lopen), een flesje wijn of whisky leegdrinken of 48 uur headbangen op een festival.

Het leven heeft veel te bieden. Vaak willen we het allemaal mee maken, al was het maar om aan de verwachtingen te voldoen van collega’s, vrienden, familie en de belangrijkste uit dit rijtje: jezelf.

Bepaalde karaktereigenschappen zorgen ervoor, dat je gevoeliger bent voor de eisen, die aan je gesteld worden. Misschien herken je ze wel.

Je streeft naar perfectionisme. Bij mij in het dorp staat bij een cafetaria een bordje met de tekst: “bij ons is het beste nog niet goed genoeg.” Misschien geldt dit ook voor jou.

Voordat je het weet, heb je ja gezegd op een verzoek, terwijl je agenda toch al vol zat. Toch ga je het doen, want je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Zo doe je meer, dan je eigenlijk aan kunt. Je wilt anderen niet belasten, want je schuift niet graag dingen af. Dat past niet bij jou. Wat zullen ze wel niet van je denken. Gewoon hard doorwerken en je zelf steeds bewijzen.

Het mag ook anders. Zo hoef je niet met jezelf om te gaan.  Op den duur put je je geest en lichaam uit. Er is altijd een keuze. Kies je voor de methode van het bordje of voor een cursus? Er zijn mooie trainingen met verrassende inzichten, zodat je heel anders met jezelf om kan gaan. Misschien worden er bij jou in de buurt ook wel Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) trainingen gegeven.