het grootste gelijk

Het grootste gelijk.

 

Als ik ’s avonds nog even naar de televisie kijk, is er vaak iets met de politiek. Als ik naar deze mensen luister is het per definitie zo, dat  ze veel woorden gebruiken en dat de eigen partij het grootste gelijk heeft. De inhoud van de argumenten van de tegenpartij of andere gezichtspunten zijn niet belangrijk of worden niet gehoord.

 

Ik kom in mijn leven veel wijze mensen tegen. Ze zijn in staat om te luisteren en praten niet veel. Soms maken ze een opmerking of stellen een vraag, die me aan het denken zet. 

 

Vaak lijkt het in onze maatschappij, dat iedereen gelijk heeft. Twitter, Instagram en Facebook zijn middelen om ons gelijk op uit te spuwen. Wij zijn zeker van ons gelijk, ons recht en onze overtuiging. Iedereen, die er anders over denkt, heeft ongelijk.

 

 

Gelijk willen hebben is giftig voor communicatie.

Zo’n klimaat wordt gekenmerkt door gerechtvaardigde woede, ijskoude haat en afkeuring. We doen alsof we heeeeeel zeker zijn van onze zaak, maar eigenlijk zijn we onzeker en bang.

Angst ligt ten grondslag aan onze afkeuring en al dit verbale en soms fysieke geweld.

Heel veel mensen, zelfs hoogopgeleid en met veel verantwoordelijkheden denken, dat er dan pas vrede zal zijn, als we onze mening kunnen doordrukken. Als onze tegenstanders en concurrenten uitgeroeid zijn en het ongelijk van onze tegenstanders aangetoond is, dan pas zal er voorspoed en geluk zijn.

Maar voor wie?

Misschien is er een andere manier om met elkaar om te gaan en kun je het jezelf veel gemakkelijker maken.

Probeer eens, hoeveel gemak een training in mindfulness je kan brengen, als je je ook regelmatig zo opwindt over, ja waarover eigenlijk.

Er zijn goede centra bij jou in de buurt, die je op weg kunnen helpen naar het vinden van echte rust en aandacht. Dat is jouw gelijk.