Een leven in het moment.

De momentman: een leven in het moment.

 

Afgelopen week was er het afscheid van Jim.

Jim is niet zo oud geworden. Slechts 23 jaar.

Maar oud is een relatief begrip, mede omdat de stofwisselingsziekte van Jim zijn weerstand steeds ondermijnde. Jim zat in een rolstoel.

Jim is mijn leraar. En dat blijft hij.

 

Jim was iemand, die mensen gelukkig kon maken, omdat hij zelf gelukkig was en dat ook met je deelde.

Gelukkig zijn kun je alleen in het moment.

Dit is waarschijnlijk de verklaring, waarom Jim eigenlijk altijd gelukkig was.

In gedachten noem ik hem wel eens de momentman……..

Jim had geen verleden, eenvoudig weg omdat hij gezegend was met zo’n kort geheugen, dat er voor hem geen verleden bestond.

Eindeloos naar Teletubbies kijken en iedere keer in lachten uitbarsten bij het zien van hetzelfde fragment. Voor hem was het steeds de eerste keer, dat hij het zag. Kijken met een frisse blik, niet gehinderd door allerlei beelden in de hersenen of herinneringen, die je beletten echt te zien.

Wat heeft hij geluk gehad met zo’n stel hersenen.

In de toekomst leven kon hij ook niet. Hij wist altijd wel wat hij wilde gaan doen, maar dat was om in het huidige moment te komen, waar hij dan volop van genoot. Hij had geen plan. Alleen dit moment en daar helemaal blij mee zijn. ……….De momentman.

 

Veel mensen zijn op zoek naar geluk en proberen dat op allerlei manieren te kopen. Toch leidt dat niet tot het ware geluk, omdat je dat alleen vindt in het moment in contact met je zelf en als je dat moment met anderen kunt delen.

Onze reactieve geest belet ons gelukkig te zijn.

Hoe dat denken en somberen bij anderen en jou in zijn werk gaat kun je ondervinden door een training te doen. Daarin kun je weer in contact komen met je geluk door te onderzoekenen er zelf achter te komen, hoe dat met jou gaat.

Er is vast wel een mindfulness based stress reduction (MBSR) training bij jouw in de buurt om je te coachen naar een gelukkiger leven.

Jim is en blijft voor mij een inspirator: gelukkig zijn in het moment. Dit moment.

 

 

 

Een leven in het moment.

Een leven in het moment.