Heeft u patiënten die erg veel zorg en tijd vragen, omdat zij steeds terug keren op het spreekuur?

Patiënten waarbij geen vooruitgang in gezondheid en/of welbevinden te constateren valt ondanks de ingezette therapieën?

Er is een groeiende groep patiënten, waarbij alle bekende lichamelijke oorzaken voor klachten zijn uitgesloten. De patiënt doolt jarenlang door het medische circuit. Hij wil graag een verklaring en nog liever een behandeling. Deze patiënten voelen zich machteloos. Evenals u.

Maar de diagnose SOLK  wordt vaak veel te laat gesteld. Wel vaak vage diagnoses:

chronische hoofdpijn

het prikkelbare darmsyndroom

het chronische vermoeidheidssyndroom

niet verklaarbare pijnen

Ze worden samengevat onder de noemer SOLK: Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

Sinds 2013 bestaat voor artsen een speciale behandelingsrichtlijn voor SOLK. Er wordt door verwezen naar Fysiotherapeut om te leren bewegen met de klachten, naar de psycholoog voor cognitieve gedragstherapie of naar een psychiater. Maar het aantal patiënten wordt zeker niet minder en komt niet van zijn klachten af.

Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol: er zijn belangrijke aanwijzingen, dat het immuunsysteem ontregeld is bij deze patiënten maar hard wetenschappelijk bewijs ontbreekt.

Er zijn wel aanwijzingen, dat Yoga en meditatie invloed hebben op het immuunsysteem. Langdurige stress onderdrukt de vitale functies van het afweer apparaat. Door het beoefenen van mindfulness meditatie en yoga herstelt het afweer apparaat zich weer. Bovendien ontstaat een verbetering in de vitaliteit van deelnemers.

Degelijk wetenschappelijk onderzoek doen bij SOLK-patiënten is erg lastig, zo niet onmogelijk. De groep patiënten en de klachten zijn te divers. Toch is er het besef, dat aanvullende behandelingen soms werken, maar dat de wetenschap dit niet kan bewijzen. Soms moet je gewoon iets proberen, zeker als het methoden zijn, die patiënten niet schaden (zoals sommige medicijnen wel doen).

ij deze aandoeningen is uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken gebleken dat mindfulness een goede ondersteuning kan bieden bij SOLK: niet om tot genezing te komen, maar door anders met de klachten om te gaan.

Voor boven genoemde groep patiënten bieden wij een doorlopend aanbod aan mindfulness trainingen

Waarom werkt een MBSR-training ?

Er zijn meer dan een miljoen publicaties over de MBSR. Nu de psychologie, neurologie en contemplatie met elkaar verbonden worden komen er snel nieuwe inzichten.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat bepaalde hersengebieden reageren op de training door hun structuur te reorganiseren. Dit verschijnsel staat bekend als neuroplasticiteit. Functies die van levensbelang zijn voor ons welbevinden en onze levenskwaliteit kunnen door een training positief beïnvloed worden. Het zijn: perspectief innemen, aandachtsregulering, leren en onthouden, emotie regulering en beoordeling van gevaren. De training heeft ook een negatieve invloed op het narratieve netwerk. Dit deel van de hersenen houdt verhalen in stand over wie we denken te zijn en is het meest betrokken bij het afdwalen van de geest: verminderde concentratie.

Meer informatie?
Wilt u meer informatie over onze manier van werken? Neem dan contact met ons op via onderstaande button. Met patiënten die door u geattendeerd worden op of doorverwezen worden naar ons centrum nemen wij direct persoonlijk contact op.