Wat is mindfulness?

Een omschrijving van dit Engelse woord zou kunnen zijn: β€œHet doelbewust, niet oordelend en vriendelijk aanwezig zijn bij de ervaring in het NU, van moment tot moment.” Het klinkt heel gemakkelijk. Maar op het moment dat je bewust stopt met je bezigheden, blijkt het erg druk met allerlei ervaringen: gedachten, gevoelens, pijnlijke plekken in het lichaam. Wat gebeurt er? Je wilt het liefste er zo snel mogelijk mee ophouden om even niks te hoeven doen. Het is vaak lastig om in het NU te verblijven, want de je hoofd gaat steeds op zoek naar afleiding, omdat de hersenen het saai vinden, niet prettig en er moet afleiding komen. Onrust is een van de ervaringen, maar misschien vind je het wel prettig om in het huidige moment te verblijven en te weten, hoe het met je is. Er is rust.

In iedere sessie wordt een onderwerp verder uitgediept.

Iedere bijeenkomst heeft zijn aandachtsgebied met heldere theorie en praktische, ontspannende oefeningen.

Bijeenkomst 1 : De automatische piloot. Contact met de zintuigen. Pauzeren met je bezigheden.

Bijeenkomst 2: Omgaan met je weerstanden en overtuigingen. Herkennen van patronen en gewoontes. Invulling van de 8 basis-, levenshoudingen in je dagelijks leven.

Bijeenkomst 3: De kracht van de adem. Bewegen met aandacht: omgaan met fysieke en mentale grenzen. Herkennen van en de aandacht richten op plezierige momenten.

BIjeenkomst 4: Stress herkennen in je lichaam en welke positieve en negatieve invloed heeft stress op jou. Wat merk je op bij onplezierige momenten?

Bijeenkomst 5: Niet vanuit gewoonte op stress reageren, zodat je er anders mee om leert gaan. Introduceren van een keuze moment in je reactie op stress.

Bijeenkomst 6: Wat zijn gedachten. welke soorten gedachten zijn er? Hoe ga jij met gedachten om en kan dat ook anders?

Oefendag: een dag om de oefeningen wat langer in praktijk te brengen.

Bijeenkomst 7: Communicatie: aandacht brengen in het contact met anderen, zonder contact met mezelf te verliezen.

Bijeenkomst 8: Verslavingen: de kracht van dopamine. Wat kan aandacht daaraan verbeteren? Doorgaan met de aandachtstraining na de cursus. Afscheid nemen van de groep.

Heb je vragen, neem dan contact met ons op of bel even met 06 1377 1868 (Sjef Vermeer)

Na de training kun je:

  • beter met stress om gaan

  • beter luisteren (vooral naar jezelf)

  • met meer focus aan een taak werken

  • gemakkelijker met veranderingen omgaan

  • beter en rustiger slapen.

    Deze effecten ontstaan vanzelf. Je hoeft daar niet je best voor te doen. Het zijn als het ware prettige bijwerkingen van de mindfulness oefeningen.

 Onze training is gebaseerd op de volgende twee methoden, die wetenschappelijk bewezen effectief zijn: